În perioada 1856-1859, Grigore Basarab Brâncoveanu (1827-1886), fiul fostului domnitor Gheorghe D. Bibescu și moștenitorul lui Grigore și al Saftei Brâncoveanu, înființează un sistem educațional, de școli cu externate în orașele principale ale țării. Tot el este cel care face o vizită la toate mănăstirile și moșiile brâncovenești, strânge documentele de valoare și le depune la epitropia din București, se ocupă de angajarea unor arendași și de buna administrare a patrimoniului funciar.
Planul cadastral din 1852
1871
Bisericile, mănăstirile și schiturile brâncovenești (Brâncoveni, Viforâta, Hurezi, Polovragi,
Dintr-un lemn, Surpatele, Mamul) cu proprietățile lor, suferă în 1860-1865 o lovitură grea din partea statului, averea lor fiind secularizată și prințul Grigore Bibescu Brâncoveanu fiind obligat să predea actele de proprietate și să cedeze administrarea școlilor și externatelor înființate de el – 5 școli de fete în București și mai multe în țară. În perioada 1860-1861 acesta instituie burse pentru trimiterea tinerilor la studii în străinătate. Instanța decide ulterior doar independența Așezămintelor Brâncovenești fondate de Safta Brâncoveanu în 1835.
În 1864 se înființează un nou corp spitalicesc, cel al consultațiilor gratuite, dar Așezăminele se luptă din greu cu oficialitățile pentru a-și păstra patrimoniul funciar și autonomia financiară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu