Design: Ștefan Csampai, M.M.B.
Astăzi marcăm 180 de ani de la testamentul ctitoricesc al Bănesei Safta Brâncoveanu, redactat în 14 octombrie 1835 și întărit de Domnitorul Alexandru Ghica și Mitropolitul Neofit, prin care înființa Spitalul Brâncovenesc și îl unea, sub o singură epitropie, cu Biserica Domnița Bălașa, azilul și școala ei, astfel luând ființă Așezămintele Brâncovenești.
Cu această ocazie organizăm o primă conferință dedicată modelului ctitoricesc al Așezămintelor Brâncovenești, la Curtea Veche, de la ora 19:00.
Prezintă Oana Marinache - istoric de artă licenţiat al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi și într-un program P.O.S.D.R.U. R.E.A.D. al Academiei Române. Lucrarea monografică de debut, „Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din Bucuresti” (Editura ACS), a fost lansată în 2012. În 2013 a publicat lucrarea de licență, „Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară” (Editura ACS). În 2014 a tradus și editat Nadeja Știrbey, Jurnal de prințesă 1916-1919 și a scris „Louis Pierre Blanc, o planșetă elvețiană în serviciul României” (co-autor Cristian Gache, Editura Istoria Artei), precum și „Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” (Editura ACS). În 3 aprilie 2015 a lansat la Palatul Suțu albumul „Arhiva de arhitectură 1830-1860: o colecție unică de planuri și schițe”, al cărei co-editor este, alături de Cristian Gache, lucrare care cuprinde și o parte din proiectele publice din domnia lui Bibescu Vodă (Editura Istoria Artei). Ultima aparitie editoriala este "Edmond Van Saanen-Algi, de la Baletele rusești la Palatul Telefoanelor", o lucrare semnata de istoricii de artă drd. Oana Marinache și dr. Gabriel Badea-Păun, fiind al doilea volum din colecția „Arhitecți de neuitat” și apare într-o concepție grafică a lui Cristian Gache.
Mulțumim Muzeului Municipiului București și Muzeului Curții Vechi pentru sprijinul acordat.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Fotografii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu