joi, 26 noiembrie 2015

Expoziție, 6 decembrie, ora 17:00, Palatul Mogoșoaia


Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia vă invită duminică, 6 decembrie, de la ora 17:00 la vernisajul expoziției „Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015”, care va fi deschisă publicului între 6 decembrie 2015 – 2 februarie 2016, în holul de la etajul Palatului Mogoșoaia. La eveniment vor prezenta istoricul de artă Oana Marinache și urbanistul Andrei Popescu.


Expoziția este alcătuită dintr-o serie de fotografii istorice inedite și din reconstituirile virtuale ale corpurilor Spitalului Brâncovenesc și Azilului „Domnița Bălașa”. În 2015 sărbătorim 180 de ani de la testamentul ctitoricesc al bănesei Safta Brâncoveanu și 130 de ani de la ridicarea celei de-a patra Biserici „Domnița Bălașa”, dar comemorăm și 30 de ani de la demolarea complexului din centrul orașului.

Așezămintele Brâncovenești au fost, mai bine de 150 de ani, un model instituțional filantropic, religios și spitalicesc de seamă, capabile să se administreze și dezvolte pe baza averii și arenzilor moșiilor brâncovenești cu care au fost înzestrate. Extinderea complexului, cu noi clădiri și dotarea cu aparatură modernă, cu personal de cea mai înaltă pricepere, s-a făcut prin grija și devotamentul epitropilor, descendenți ai ctitorilor, dar și prin râvna unor arhitecți, ingineri și constructori români și străini.

În perioada 15 septembrie - 15 noiembrie Asociația Istoria Artei a desfășurat proiectul cultural „Așezămintele Brâncovenești: 1835-2015” cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național în sesiunea III/2015 Patrimoniu cultural material. Proiectul și-a propus să recupereze memoria acestui edificiu dispărut și să cinstească activitatea oamenilor care au contribuit la apariția și dezvoltarea lui.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu